Varazdin Városi Sportcsarnok

A sportcsarnok az ipari zónához közel, az új városrész motorjaként működik.

Az építkezés során – későbbi hasznosítás céljára - megőrizték a szinte még érintetlen erdőket.  A sportcsarnok jövőbeni kihasználtsága nagyban függ attól, hogy Varazsd lakosság milyen mértékben fogadja el ezt a területe a város új részeként. A tender kiírásában fontos volt a többfunkciós kihasználási lehetőség, amely élhetőség szempontjából teheti vonzóvá az új városrészt.

A tervezők úgy alakították a környezetet, hogy a városrész szerkezeti felépítése alkalmas legyen a városban élők szabadidejének eltöltésére is. A sportcsarnokot is úgy tervezték, hogy látványában is kapcsolatban maradjon a természettel, de emellett hangsúlyt fektettek az erdő és a folyó megóvására is.

Kereskedelmi létesítmények is találhatók a sétányon és a folyó mentén, a rakpart és a csatorna irányában. A környezet kialakítása lehetővé teszi, hogy a kilátás a fedett csarnokból magába foglalja az épület szerkezetét és ezzel párhuzamosan a körülötte lévő sétányt is.

A csarnokot körülvevő járdák vertikálisan helyezkednek el az előcsarnokokhoz képest.

Az épület alapja vasbeton szerkezet, az első szint üvegből készült, a felső rész pedig zárt, világítótestekkel felszerelt építmény. A tervezők elképzelése szerint a sportcsarnok épülete világos színű, hogy visszaverje a napfényt az erdő mélyebb részeibe, így a csarnok a környező erdők szerves részévé válhat.

Photos

Group D: France vs. Slovakia